Manen drietenige luiaard foto's en feiten

Drietenige luiaard met manenDe drietenige luiaard met manen ( Bradypns gorilla ) is een luiaard die uit Zuid-Amerika komt en verwant is aan de andere drietenige luiaards van de Zuid-Amerikaanse variëteit. De manenluiaard is ongeveer 50 centimeter lang (19 inch) en weegt ongeveer 4,5 kilogram (of 10 pond). Ongewoon zijn de verhoudingen van lichaamsdelen, met zeer kleine ogen, kleine oren en een aan het zicht onttrokken staart, samen met een klein hoofd. Hun vacht is interessant omdat het een fijne onderlaag van bont heeft, maar daarbovenop is de buitenste laag die op zichzelf een virtueel ecosysteem is. De buitenste laag is meestal aangetast en bewoond door motten, kevers, teken, mijten, algen en mos.

De drievingerige luiaard met manen behoort tot het geslacht Bradypus, dat slechts vier andere soorten drietenige luiaards heeft en de meeste worden bedreigd of bedreigd. Bradypus behoort tot de familie van Bradypodidae, die geen andere leden heeft dan het geslacht Bradypus. Bradypodidae behoort tot de onderorde Folivora, de luiaard in het algemeen, omdat er maar één andere familie in voorkomt: Megalonychidae of tweetenige luiaards. De volledige orde waartoe Folivora behoort, wordt Pilosa genoemd, die ook maar één andere onderorde heeft - Vermilingua, ook wel bekend als miereneters.

Het dieet van de drievingerige luiaard met manen is dat van een alleseter, die knoppen eet van bomen of insecten die toevallig op zijn pad komen. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in bomen en komen zelden naar beneden, tenzij ze niet naar een andere boom kunnen gaan dan de boom waar ze aan staan, of als ze afval moeten verwijderen. Op de grond is de luiaard bijna hulpeloos, omdat hij alleen kan kruipen met zijn voorste ledematen en de achterpoten erachter zal slepen. Hun primaire verdediging is hun vacht, omdat het hen verbergt voor de meeste roofdieren, maar als dat niet het geval is, zijn het hun scherpe klauwen en sterke armen - hoewel de luiaard bekend staat als erg traag, kan hij snel reageren wanneer hij wordt bedreigd. Bovendien zijn het uitstekende zwemmers, en als ze de kans hebben, zullen ze wegduiken van een mogelijke bedreiging en wegzwemmen - wat in schril contrast staat met hun vermogen om zich op het land te verplaatsen.

De draagtijd (zwangerschap) duurt vijf tot zes maanden, en daarna zal de jonge luiaard zich de eerste vier weken van zijn leven aan zijn moeder vastklampen, vastgrijpend met zijn reeds sterk ontwikkelde klauwen. Nadat het zogen is beëindigd, zal hij tot zes maanden bij zijn moeder blijven, meestal op haar rug, om de gewoonten en voedingsstijlen van de volwassene te leren. Uiteindelijk gaat hij er op eigen houtje op uit, waar hij wel twaalf jaar in het wild kan leven - tenzij hij wordt omgehakt met een boom of door stropers wordt neergeschoten voor zijn vlees of als trofee.

De drievingerige luiaard met manen is een bedreigde diersoort en staat bijna op de lijst als ernstig bedreigd, voornamelijk als gevolg van ontbossing en vernietiging van zijn natuurlijke habitat. Als gevolg van het massale slash- en verbrandingsbeleid om land te creëren voor landbouw of om vee te laten grazen, is de drievingerige luiaard met manen nu beperkt tot slechts een paar habitats, een in Brazilië, en verspreid over de gebieden rond Noord-Brazilië. Om dit probleem nog groter te maken, wordt de luiaard over het algemeen opgejaagd voor vlees of trofeeën, waardoor een spiraal van ontvolking ontstaat die de soort binnenkort zou kunnen uitsterven.

Enkele interessante feiten over de drietenige luiaard met manen

  • Vanwege zijn ‘ondersteboven’ levensstijl heeft de drievingerige luiaard met manen een vacht die ‘naar achteren’ is, in plaats van van de rug naar beneden naar de buik te worden gericht, maar van de buik naar de rug.

  • Luiaards zijn verwant aan miereneters, en ook omdat ze in een superorde zijn ( Xenartha ) ze zijn gerelateerd aan gordeldieren , de uitgestorven glyptodonten (supergordeldieren), de uitgestorven pampatheres (gigantische gordeldieren) en verschillende uitgestorven luiaardsoorten (inclusief de grondluiaardsoorten die in 1500 na Christus zijn uitgestorven, en de gigantische luiaards die groter werden dan 5 meter).

Sleutelwoorden: bruin , staart , klauw



De Maned-luiaard, drievingerige luiaard met manen wordt vermeld als bedreigd (EN), en wordt beschouwd als een zeer hoog risico op uitsterven in het wild, op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten

Landen
Brazilië
Maned drietenige luiaardhabitats
Woud , Subtropisch / tropisch droog bos en Subtropisch / tropisch vochtig laagland
Enkele feiten over de
Manenluiaard

Volwassen gewicht : 3.875 kg (8.525 lbs)



Worpgrootte: 1



Bron: Een leeftijd , gelicentieerd onder DC

Meer dieren beginnend met M